Trafiktårnet Vest

Banegårdsvej 1, Fredericia

Type Erhverv, Lokalplan, Offentlig bygning
Bygherre Banedanmark
Status Opført, 2017
Areal 4200
Team Christian Tranberg, Charlotte Christine Tranberg, Mark Kjellman Hansen
Samarbejde Rambøll Danmark A/S, Atkins, Parsons & Emch+Berger
Fotografi Jens Markus Lindhe

Trafiktårn Vest vandt Fredericia kommunes "Arkitekturpris 2018".

BaneDanmarks nye runde kontroltårn i 5 etager er placeret tæt ved Fredericia Banegård. Tårnets kontrolrum sikrer fremtidens trafikstyring af F-banen. Bygningens facade af smukke rødbrune teglsten varierer i et veldisponeret spil mellem glatte flader, flettet murværk og mønstermurværk. Danske Tegl har udarbejdet en PODCAST om tårnet i samarbejde med Ane Cortzen og Charlotte C. Tranberg. Hør det her Radiotegl 29:

https://www.dansketegl.dk/radiotegl/radiotegl-29-lillesoesteren-i-vest/

Tårnets runde form og rum understreges af de retningsløse materialevalg med akustikpuds på lofterne og det fine mosaik klods gulv i eg.

Husets dobbelthøje kontrolrum oplevelses ikke kun rummeligt indefra med balkonen og de høje vinduer, også udefra er det synligt og beskriver dets placering i facaden. Trafiktårnet er bemandet 24 timer og står om aftenen/natten og lyser som et fyrtårn. Om dagen kan medarbejderne følge dagens forløb med det vandrende lys gennem det fine net af flettet murværk.

Den indeliggende buede balkon åbner op i mod områdets grønne beplantning.

Kunstner Signe Guttormsen har med sit "Spor og Spind" tema været med til at præge gulve, vægge og lofter mm. i foyeren og atriumet.

Tårnets tagterrasse skaber mulighed for, at gæster og ansatte i huset kan nyde de grønne omgivelser med små åbne "kig" skåret ind i murværket.

Den fine runde betontrappe i atriumet binder huset sammen vertikalt.